Pasageri cu mobilitatea redusă

Pasagerilor cu mobilitate redusă Regulamentul privind drepturile persoanelor cu mobilitatea redusă la utilizarea transportului aerian  interzice operatorilor să refuze rezervarea sau îmbarcarea persoanelor din cauza gradului lor redus de mobilitate sau a handicapului. Însă acceptarea acestor categorii la cursă este bazată pe unii factori şi anume:

  • Abilitatea agentului Handling de a oferi asemenea tip de servicii (echipament necesar, personal instruit);
  • Limitări (din motive de siguranţă, companiile aeriene limitează numărul persoanelor cu mobilitatea redusa la bord (de la 3 la 5 persoane, în funcţie de durată şi de companie)). Este important ca informaţiile despre starea de sănătate a pasagerului să fie comunicată înainte de îmbarcare şi, dacă este nevoie, o persoană trebuie să insoţească pasagerul pînă la poarta de îmbarcare;
  • Existenţa la bordul avioanleor a dotărilor pentru persoanele cu mobilitatea redusă;
  • Din cauza reglemenatărilor de securitate, pasagerii cu mobilitatea redusă nu pot ocupa anumite locuri în aeronavă (de exemplu la ieşirea de urgenţă);
  • Înainte de plecare, persoanele cu mobilitatea redusă ar trebuie să consulte opinia medicului despre posibilitatea de a călători.

Pentru a avea un zbor cît mai confortabil, fiecare serviciu pentru persoanele cu mobilitatea redusă, obligatoriu trebuie să fie solicitat cu 72 ore înainte de zbor, pentru a permite agentului de operare la sol şi transportatorului finisarea aranjamentelor necesare. Solicitarea urmează a fi completată de către agentul/agenţia de vînzări bilete şi transmisă la centru medical al transportatorului. Unele companii aeriene solicită datele medicale de starea sănătăţii a pasagerului, o formă specială care trebuie să fie completată de medicul curant al pasagerului.

Unele companii aeriene permit transportul scaunelor cu rotile propriu. Dacă dimensiunile scaunului depăşesc limita admisă, acesta va fi considerat drept bagaj de cală. Pentru a obţine informaţii detaliate cu privire la reglementările  companiilor aeriene privind transportarea persoanelor cu mobilitatea redusă este recomandată consultarea Serviciului Clienţi al Companiilor Aeriene.

Datele de contact ale companiilor aeriene le puteţi accesa aici.

Convertor valutar