Copii

Pasagerii cu copii

Special pentru pasagerii cu copii, Aeroportul Chişinău este echipat cu o cameră pentru mame şi copii, destinată copiilor de vârstă preşcolară, însoţiţi de un părinte. Dvs. puteţi beneficia de serviciile camerei pentru mame şi copii, gratis, atât în sala comună, cât şi în zona sterilă.
Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să Va adresaţi la Biroul Informaţii al Aeroportului, situat la 1-ul etaj al terminalului, sau la numărul de telefon al acestuia (+373 22) 525 111.

Pasagerii cu copii

Călătoria copiilor

Pasagerii cu copii Categorie de pasageri divizată în două subgrupe în dependenţă de vîrsta lor : copii pînă la 2 ani şi copii de la 2 la 12 ani.

Ca regulă generală, aceste categorii beneficiază de reduceri substanţiale. Copiii cu vârsta de până la 2 ani (neîmpliniţi), beneficiază de o reducere de 90% din tariful unui adult, fără acordarea unui loc individual în timpul zborului. Dacă călătoriţi cu mai mulţi copii din această grupa de vîrstă – va fi necesar să vă insoţească încă un adult sau să se procure tichete cu reducere de 25 % sau 33 % (taxa pentru categoria de vîrstă între 2 la 12 ani) din tariful unui adult, cu acordarea unui loc separat.

Copiii cu vârsta de la 2 la 12 ani (neîmpliniţi), de regulă, beneficiază de o reducere de 25% sau 33% din tariful unui adult (în funcţie de companie şi destinaţia selectată).

Copiii cu vîrsta mai mare de 12 ani nu beneficiază de reduceri, şi de obicei sunt nevoiţi să cumpere biletul la tariful unui adult. Deşi, uneori, companiile aeriene efectuează promoţii speciale (vă rugăm să vă informaţi din timp despre existenţa unor reduceri).

În cazul în care la momentul decolării copilul are vîrsta mai mică de 2 ani sau 12 ani neîmpliniţi, iar la sosire deja 2 ani sau 12 ani împliniţi, funcţionează regula “vîrsta la momentul decolării” ceea ce înseamnă că ve-ţi procura biletul la preţul mai mic.

În general, reducerile la biletele pentru copii sunt reglementate de reguli specifice care diferă de la companie la companie. De aceea, înainte de a cumpăra un bilet, este necesar ca să vă consultaţi cu reprezentanţii companiei avia pentru a afla toate detaliile zborului dvs..

Minori neînsoţiţi

Pentru perfectarea actelor necesare pentru transportarea minorilor neînsoţiţi, sau copiilor însoţiţi de o persoană împuternicită, Vă rugăm să Vă adresaţi reprezentantului companiei aeriene сu care veţi călători.

Informaţiile privind documentele necesare pentru călătoria minorilor sub 18 ani, precum şi posibilitatea întocmirii procurii pentru minori, se pot obţine doar la reprezentanţele transportatorilor aerieni care operează zborul Dvs.


Minori neînsoţiţi

Actele necesare

Pentru zborurile internaţionale, copiii trebuie să fie înscrişi în paşaportul unuia din părinţi sau chiar să deţină un paşaport propriu. Chiar dacă copilul zboară împreună cu ambii părinţi, şi toţi au acelaşi nume de familie şi copilul este înregistrat în paşaportul ambilor parinţi, agenţii poliţiei de frontieră sunt în drept să ceară prezentarea documentelor ce confirmă gradul de rudenie, iar în lipsa lor este posibil să nu vi se permită să zburaţi. De aceea, asiguraţi-vă că aveţi cu dvs actele în original sau cel puţin copiile următoarelor acte legalizate la notar:

  • Dacă numele de familie al copilului este acelaşi ca şi a părinţilor – certificatul de naştere;
  • Dacă numele de familie al copilului diferă de cel al părinţilor – certificatul de naştere şi certificatul de căsătorie cu schimbul de nume de familie;
  • Actele ce confirmă tutela, custodia sau adoptarea în dependenţă de fiecare caz.

În cazul în care copilul zboară doar cu unul din părinţi, trebuie să prezinte declaraţia/acordul scris legalizat la notar a celui de-al doilea părinte cu confirmarea acceptării a acestei călătorii.

În cazul în care copilul este însoţit de o persoană de peste 18 ani, este necesar de prezentat declaraţia/acordul scris legalizată a ambilor părinţi.

În cazul în care copilul este însoţit de un tutore sau o persoană de peste 18 ani special desemnată de Organele de Tutelă asupra Minorilor este nevoie de prezentat declaraţia/acordul deciziei în scris.

În cazul în care copilul zboară cu un însoţitor de bord, numit de ambii părinţi/persoană responsabilă printr-o declaraţie/accord scris legalizat la notar sau în absenţa părinţilor de către Organele de Tutelă asupra Minorilor prin decizie scrisă (în majoritatea cazurilor se aplică plata adiţionala pentru serviciul special).

Dacă copiii deţin paşaport propriu, iar dvs zburaţi într-o ţara unde aveţi nevoie de viză, nu uitaţi că viza trebuie plasată şi în paşaportul copilului dvs.

Bagaj

Cantitatea de bagaje permisă gratuit pentru copii diferenţiază de la companie la companie. Ca regulă generală, copiii cu vîrsta de peste 2 ani, au dreptul la aceiaşi cantitate de bagaj permisă gratuit ca şi pentru adulţi.  Cantitatea de bagaje permisă gratuit pentru copiii sub 2 ani este un bagaj, greutatea căruia este stabilită de companie şi un cărucior pliabil. Scaunele de siguranţă pentru copii sunt permise gratuit, cu condiţia că modelul scaunului să fie aprobat şi copilul să călătorească cu bilet cu cost de copil şi să stea pe un loc rezervat.

Pentru scaunele de copii care nu sunt aprobate, se aplică cantiatea de bagaje permisă gratuit şi taxele pentru bagajul excedentar obişnuite. Căruciorul, scaunul rulant sau alt dispozitiv ajutator pentru deplasare poate fi luat pînă la bordul aeronavei unde va fi preluat şi va fi întors la ieşirea din avion sau poate fi preluat odata cu bagajul în sala de sosiri.

În zbor

Ca regulă, locurile pentru pasagerii cu copiii mici sunt în primul rind după clasa business. Din păcate , în practică acest lucru se face foarte rar, iar de cele mai multe ori, aceste locuri sunt ocupate de pasagerii care s-au înregistrat primii la rută. În aces caz, este nevoie ca dvs să vă înregistraţi la rută cît mai devreme posibil. La unele zboruri internaţionale înregistrarea este deschisă cu 24 de ore înainte de zbor. Există diferite modalităţi de înregistrare, ca de ex: online; pe site-ul companiei  aeriene care efectuează zborul; în aeroport şi chiar prin Skype (la unele companii aeriene). Însă nu toate companiile aeriene permit înregistrarea la ruta online, în deosebi înregistrarea la rută cu copiii pînă la 2 ani. Informaţi-vă din timp. Chiar dacă nu reuşiţi, aveţi alte 2 obţiuni: atunci cînd comandaţi un leagăn la bordul navei, primul rînd după clasa business este garantată (leagănul doar acolo poate fi fixat). A doua obţiune este: uneori companiile aeriene au un serviciu contraplată “alegerea locului preferat” astfel vă puteţi folisi  de această modalitate.

Pentru pasagerii cu copiii cu vîrsta de pînă la 2 ani, li se va  da o centură de siguranţă specială, care va fi fixata la centura persoanei care va ţine copilul în braţe.

Schimbarea scutecelor: cîteva avioane au toalete mai spaţioase cu o masă de schimb în ea, iar în alte cazuri personalul de la bord vă va pregăti un loc unde să schimbaţi scutecele.

Un zbor sănătos

Particularităţile călătoriei cu avionul pot influenţa starea pasagerului sănătos şi cu atît mai mult a celui care suferă de anumite boli. De aceea, înainte de a întreprinde o călătorie cu avionul este recomandat să cereţi parerea unui medic, mai ales în cazul zborurilor cu copiii. Călătoria cu avionul este contraindicată în cazul copiilor cu boli de inimă, agravarea diabetului zaharat, hipertensiune arterială, probleme cu respiraţia şi dezlipirea de retină.

În timpul zborului se produc două fenomene din cauza altitudinii: scăderea presiunii atmosferice (hipobarism) şi reducerea nivelului de oxygen (hipoxie). Deşi avioanele moderne asigură condiţii optime de transport, fiind dotate cu aer condiţionat, cabina presurizantă şi rezerve de oxigen, în zbor la mari înalţimi, organismul uman poate resimţi aceste fenomene. 

Pentru a evita durerile de urechi cauzate de schimburile de presiune a aerului din avion exista careva sfaturi pentru confortul copilului dvs: pentru sugari este recomandat ca copilul sa fie alaptat in acele momente sau sa i se dea o suzetă. Bebeluşii predispuşi la acest discomfort sunt cei care suferă de congestii nazale cauzate de răceli sau alergii. În acest caz, este indicat să intrebaţi in prealabil medicul ce este bine să-i daţi copilului înainte de a decola. Pentru copiii mai mari este recomandat să li se dea o bomboană sau să bea multă apă, pentru ca să facă cît mai multe înghiţituri.

În cazul în care copilul dvs este răcit, şi are nasul înfundat, este recomandat folosirea unui spray nazal sau oral cu o ora înainte de zbor. Apropo în acest caz este de dorit ca copilul să doarmă bine înainte de zbor şi nu în timpul zborului, de asemnea de evitat mîncărurile înainte de a călători cu avionul, însă apa nu este interzisă dar cu măsura.

Convertor valutar